Loading...

Bliv ekspert i serviceoplevelser og gæstebetjening

Hvis mad, vin, service og værtskab interesserer dig, så er tjeneruddannelsen det helt rigtige for dig.

Som tjeners betjener du gæster på en restaurant eller spisested med mad, drikke og anden service.
Du er med til at skabe rammerne om fest og hyggeligt samvær, når du arbejder. Du møder mange forskellige gæster mennesker fra ind- og udland, som er gået ud for at have det rart og spise godt. Dit job består i give dem en god oplevelse.

Tjenerarbejdet er afvekslende og fyldt med udfordringer.

Du skal opfylde vidt forskellige menneskers ønsker til mad og drikke. En af tjenerens vigtigste opgave er derfor at lytte til gæsterne og deres behov og præsentere menuen og drikkevarerne.

Du kan lide at bruge din viden og dit håndværk til at gøre forskel for andre mennesker og se dem gå glade derfra.

Du får mad, service og rollen som vært for mange forskellige typer af gæster til at spille sammen. Alt dette sker i samspil med køkkenet og dine kolleger. Så samarbejde og teamwork er en vigtig del af jobbet som tjener.

Som tjener bliver du typisk ansat i restauranter og på hoteller, men synes du, det er spændende at mikse drinks, kan du vælge at blive bartender. Vil du gerne have foden under eget bord, kan du starte din egen restaurant eller café.

På skolen får du øvelse og viden om tjenerarbejde. Fx i fag om servering, gæstebetjening, drikke, vin, gastronomi og menuer, bar og barista og værtskab.

Er du ambitiøs, har du mulighed for at blive fagligt udfordret og deltage i talentkonkurrencer som Årets elev, Skills (DM for erhvervsskoleelever).

Hvad synes eleverne om uddannelsen

Vi har talt med Carina og Maria om deres oplevelser med uddannelsen. Læs mere her

Film 

Du kan se film om uddannelsen og fra Skills i Danmark på denne side.

Fremtiden som tjener

Tjenere kan finde beskæftigelse i mange forskellige virksomheder, fx i en international restaurant og hotelkæde. Uddannelsen giver dig adgang til en bred vifte af jobs såvel i Danmark som i udlandet. Der er også gode muligheder for at gøre karriere inden for hotel- og restaurationsbranchen som leder eller mannager, eller hvis du vil være selvstændig og starte din egen restaurant.

Hvordan bliver du tjener

Tjeneruddannelsen varer sammenlagt 3 år og 10 måneder (inklusiv skole og praktik). For at blive tjener skal du igennem et forløb, der veksler mellem praktik i en virksomhed og teoretisk og praktisk undervisning på en erhvervsskole. Der er rigtig gode muligheder for at få en praktikplads, og du får elevløn under hele din uddannelse.

Få et overblik over uddannelsens forløb

Til ufaglærte, som arbejder i køkkener, har vi udviklet et særligt forløb “Fra ufaglært til faglært  tjener”.

Undervisningsmateriale

denne side kan du se bøgerne til uddannelsen.

Svendeprøven

Du kan læse mere om svendeprøven på denne side.

Uddannelsesordninger

Du kan finde den seneste uddannelsesordning via:

Generel tekst – Lille oversigt (alle elevtyper) – Udvidet oversigt (alle elevtyper)

Tidligere uddannelsesordninger kan du finde på uddannelsesadministration.dk.